Nepvuurwapens, neem ze niet mee van vakantie!

Nepvuurwapens, neem ze niet mee van vakantie!
Ieder jaar kopen veel Nederlandse vakantiegangers in het buitenland een nepvuurwapen en brengen deze mee terug naar Nederland. Vooral in Zuid-Europese landen als Spanje en Turkije zijn deze imitatiewapens gewoon te koop omdat de plaatselijke wapenwetten minder streng zijn dan in ons land. Maar in Nederland zijn deze wapens verboden en word je als bezitter gestraft.

Nep of echt
Namaakvuurwapens lijken op echte wapens, bijvoorbeeld als speelgoedwapen of als onderdeel van een spelcomputer, maar ook als aanstekers in de vorm van pistolen of handgranaten. Op het eerste gezicht is het moeilijk om namaakvuurwapens te onderscheiden van echte, zelfs door experts. De uiterlijke verschillen zitten in details of in het kleurgebruik. Criminelen maken hier dankbaar gebruik van. Bij een gewapende overval zien slachtoffers vaak het verschil niet tussen een echt of een namaakwapen.

En juist omdat nepwapens ook zo geschikt zijn om mee te dreigen, zijn ze verboden in Nederland en worden bezitters ervan vervolgd.

Straffen
Het bezit van een nepwapen is strafbaar volgens de wet Wapens en Munitie. Ook al hebben ze een afwijkende kleur of formaat, je mág bijvoorbeeld geen nep-Riotgun of Browning bezitten. Ook zogenaamde balletjespistolen en laserpistolen zijn strafbaar; die zijn niet alleen geschikt voor dreiging geschikt, ze kunnen ook verwondingen veroorzaken. Het Openbaar ministerie in Maastricht vervolgt daarom altijd. De straffen voor jongeren kunnen variëren van een taakstraf tot (voorwaardelijke) jeugddetentie. Volwassenen first-offenders kunnen een geldboete verwachten. Uiteraard worden de wapens in beslag genomen en ga je voor een tweede keer in de fout dan zijn de straffen aanzienlijk hoger. De vakantie kan met zo’n aankoop dus een naar staartje krijgen! Op de site www.vet-nep.nl staat meer informatie. Hier is ook een filmpje te zien over het mogelijke effect van zo’n nepwapen.